Itinerari de natura pels gorgs del Torrent de la Cabana

Foto Gorgs de la Cabana 1
Foto Gorgs de la Cabana 2
Foto Gorgs de la Cabana 3
Foto Gorgs de la Cabana 5
Foto Gorgs de la Cabana 4
Foto Gorgs de la Cabana Orquidea 6

ELS GORGS

"Itinerari que recorre el torrent de la Cabana on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d´aigua i refrescar-nos als seus gorgs d´aigues transparents"

Dificultat: Baixa         Temps: 3 h

Distància: 9,25 km      Desnivell: +218m – 218 m

• Itinerari que ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el torrent de la Cabana, on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d’aigua i refrescar-nos a l’estiu als seus gorgs d’aigües transparents.
• Durant el recorregut podem observar diferents comunitats vegetals que es disposen segons els condicionants ambientals i l’acció modificadora de l’ésser humà, com és el cas del bosc de ribera, format principalment per verns, que hi ha a la llera del riu Merdàs; la pineda de pi roig, plantada amb finalitats productives, que va substituir les rouredes, i els boscos caducifolis originaris que ocupen la major part de la vall d’Estiula. També hi ha zones obertes, formades per feixes amb prats i matollars, que ens recorden que totes aquelles valls s’havien conreat i que actualment resten abandonades o tan sols aprofitades com a terrenys de pastura per al bestiar.
• La presència de l’activitat humana en aquestes valls és present en les restes d’una antiga teuleria i d’un possible antic molí sota el mas del Colomer, en alguns masos encara avui en dia actius, com cal Paraire i Bussacs, i en l’activa explotació forestal que ha obert amples i fangosos camins i ha deixat petja en les zones d’aclarida dins del bosc.
• Finalment, en el punt més alt de l’itinerari es gaudeix d’una vista cap a la Serra de Montgrony i Serra Cavallera, les dues grans serralades del Prepirineu del Ripollès.

Recomanacions: 

  • El temps calculat per a l´itinerari no inclou les parades de descans, de menjar o d´observació.
  • És important conèixer la meteorologia. A l´hivern pot nevar i a l´estiu les tempestes de tarda són freqüents.
  • El silenci i la roba poc cridanera ajudaran a observar més fàcilment la fauna.
  • Recordeu que cal deixar tancats tots els vailets (filats per al bestiar) que travessen l´itinerari i portar els gossos llibats quan hi hagi bestiar pasturant.

 

Ajuntament de Campdevànol
Plaça Anselm Clavé, 1
Tel. 972 73 00 19
Fax. 972 73 12 37
ajuntament@campdevanol.org